Tropical hall / Balinese Garden

‘Welcome to Bali’ has been the greeting in the ‘Gärten der Welt’ since 2003. Back then, the Balinese Garden opened in a greenhouse built in the 1990s. Now the structure has not only been converted into an energy-efficient tropical hall for the IGA, but the Balinese Garden has also been extended. The Balinese village, which was created in 2003 as part of a city partnership between Berlin and Jakarta, has moved to the centre of the structure in the course of the redesign by the architecture firm Haas.

With an area now covering some 2,000 square metres, it is four times larger than the previous Balinese Garden.

Around 70 large tropical trees, palms that were already seven metres high when they were planted, and various shrubs and orchids grace the tropical hall with an average height of 12 metres. The vegetation whisks visitors away to a tropical rainforest as well as Balinese cultural landscapes. Grasses that look like paddy fields, strongly scented blossoms, evergreen trees and climbing plants make it feel like spring on the island of Bali all year round.

The hall is divided into two climatically independent areas – the hothouse, which houses the Balinese Garden and village as the ‘Balinese greenhouse’, and the cold house with a multifunctional room used as an exhibition space in summer and an orangery in winter. The lobby with gastronomy is open to visitors, weather permitting.

Facts and figures

Architect:

Haas Architekten Generalplaner

Financing:

The measures are being financed with federal and state funding as part of the joint task aimed at improving the regional economic structure and co-financed by the Senate Department for Environment, Transport and Climate Protection.

Contracting authority:

Grün Berlin GmbH