Visitor centre

The modern visitor centre by the ‘Gärten der Welt’ welcomes its guests as a place of encounters, conference venue and information point and ‘has been built in flow with nature’ according to the architects in charge of the project at the firm ww+ from Luxembourg. ww+ convinced the judges in an international architecture competition with a design in which the architecture of the building and the design of the outdoor facilities consistently stem from the existing natural space.

The building blends seamlessly into the landscape. Extensive glazing creates a bright, friendly atmosphere and provides numerous opportunities to look in as well as out. Expansive architecture has been eschewed in favour of the green and open spaces. Even inside the compact building the architects opted for green – the open, green inner courtyard is both imposing and inviting and draws visitors in as a central meeting place.

From here, visitors can get to the information point, exhibition area and shop. The visitor centre also has a restaurant with an outdoor area and an event room featuring a diverse programme.

Facts and figures

   
   
Architect:

ww+ s.a.r.l., Esch-sur-Alzette, Luxembourg

Financing:

This project has been financed by the Senate Department for Economics, Energy and Public Enterprises with federal and state funding as part of the joint task aimed at improving the regional economic structure and co-financed by the Senate Department for Environment, Transport and Climate Protection.

Contracting authority:

Grün Berlin GmbH for the state of Berlin

visitor-centre-IGA-Berlin-2017
The newly built visitor centre by the ‘Gardens of the World’ welcomes guests to the IGA Berlin 2017.